سه شنبه 10 تير 1404

نوای شعر و شعور حسینی در «خیمه هنر»

  تاريخ:دهم تير 1404 ساعت 12:21   |     کد : 315252   |     مشاهده: 24
در چهارمین شب از برنامه «خیمه هنر» که با هدف گرامیداشت ایام محرم در پهنه فرهنگی هنری رودکی برگزار می‌شود، تعزیه‌ مجلس حر، نواهای بومی مازندران، سازهای بادی عاشورایی، آواز محمد گلریز و خوانش اشعار آیینی یک فضای هنری و معنوی را رقم زد.

به گزارش ایسنا، در ابتدای برنامه، تعزیه مجلس حُر به سرپرستی جمال‌الدین قاسمی با بازی سیدجواد جودی، سیدمهدی جودی، حسین منصور، حسین حجتی، امیرحسین صادقی با همراهی موسیقی علی کاظمی و محمود بنی‌داوود اجرا شد.

تعزیه مجلس حُر یکی از مجالس مشهور تعزیه است که به شهادت حر بن یزید ریاحی می‌پردازد. این مجلس گاهی با نام «مجلس چهارسردار» نیز شناخته می‌شود، زیرا در ابتدای مجلس، عبیدالله بن زیاد، چهار سردار (حر، ابن سعد، شمر و خولی) را به همراه سپاهیانشان برای جنگ با امام حسین (ع) می‌فرستد. در این مجلس، داستان رویارویی حر با سپاه امام حسین (ع)، توبه و بازگشت او به سپاه حق و در نهایت شهادتش در کربلا به تصویر کشیده می‌شود.

بعد از پایان تعزیه، اجرای امیری‌خوانی، چوپانی و عباس‌خوانی هنرمندان مازندرانی (همنوازی لَـله‌وا) توسط رضا دیوسالار (خواننده و نوازنده لَـله‌وا) و محسن محمدزاده (لَـله‌وا) اجرا شد.

(عباس‌خوانی) و (زاری‌حال) از رپرتوار چوپانیِ لَـله‌وا است؛ عباس‌خوانی درباره شهادت حضرت اباالفضل(ع)، و «زاری» اشاره به سوز و گداز بعد از آتش زدن خیمه اهل بیت(ع) دارد. چوپانی (دو طفلان مسلم) و (امیری‌خوانی) منسوب به اشعار امیرعلی پازواری نیز بخش دیگری از رپرتوار اجرایی این گروه مازندرانی بود.

پازواری‌، شاعر مازندرانی دوره صفوی است و دیوان اشعار او با مضامین مذهبی و حماسی عمدتاً در قالب هفت‌بیتی و دوبیتی سروده شده‌اند و مضامینی چون عشق به اهل بیت، مصائب کربلا، و حماسه حسینی را در برمی‌گیرد.

پس از اقامه اذان و نماز، اجرای گروه سازهای بادی متشکل از علی ضرابی (ترومپت)، محمدرضا پناهی‌نژاد (درام)، امیرحسین زبردست (ساکسفون)، شایان هاتف (ترومپت) و رامتین وقاری (کلارینت) با اجرای نواهای ماندگار حسینی بود.

در ادامه برنامه، محمد گلریز آوازی به صورت بداهه در دستگاه شور در وصف حضرت سیدالشهدا (ع) اجرا کرد.

خوانش شعر آیینی توسط سیدحسین متولیان از دیگر بخش‌های این برنامه بود. (ای بر سر خود زبان خداوند) که برای شروع محرم سروده شده و غزل دیگر پیوسته به شعر قبلی (از اوج نی) نام داشت. متولیان دو اثر دیگر نیز با نام‌های «سوخته» و «شروع غزل» در وصف حضرت زینب (س) اجرا کرد.

در انتهای برنامه نیز علی راد و امیر ثریا اشعاری در مدح حضرت زینب (س) اجرا کردند.

در حاشیه برنامه‌های چهارمین روز از همان لحظه ابتدا، نقاشی قهوه‌خانه‌ای توسط سعید مسیبی و سهیل مسیبی انجام گرفت.

پروژه «خیمه هنر» توسط معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب محفل عاشورایی هنرمندان طی روزهای ۶ تا ۱۵ تیرماه از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۲ هم‌زمان با دههٔ اول ماه محرم در پهنهٔ فرهنگی هنری رودکی برگزار می‌شود.

http://new.sanatnews.ir/News/1/315252
Share

آدرس ايميل شما:
آدرس ايميل دريافت کنندگان
 



کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است