چهارشنبه 31 ارديبهشت 1404

تولیدکنندگان نگران حذف لبنیات از سفره مردم؛ راهکار چیست؟

  تاريخ:سی و يکم ارديبهشت 1404 ساعت 12:42   |     کد : 303286   |     مشاهده: 20
در پی صدور ابلاغیه‌ افزایش قیمت شیر خام از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم درب دامداری طی چند روز گذشته، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی با هشدار نسبت به حذف تدریجی لبنیات از سبد مصرف خانوار، خواستار چاره‌اندیشی برای جبران قدرت خرید مردم شد.

به گزارش ایسنا، شیر، نه‌فقط یک نوشیدنی روزانه، که بخشی از ستون فقرات تغذیه سالم در هر جامعه‌ای است؛ اما در ایران، این کالای حیاتی به تدریج در حال خارج شدن از سفره بخش قابل‌توجهی از مردم است. کاهش سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی طی یک دهه اخیر، زنگ هشداری برای سیاست‌گذاران حوزه سلامت، کشاورزی و معیشت است.

بر اساس گزارش‌های رسمی، سرانه مصرف شیر در ایران در خوش‌بینانه‌ترین حالت حدود ۷۰ تا ۸۰ لیتر در سال است؛ این در حالی است که میانگین جهانی آن بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ لیتر برآورد می‌شود. حتی در کشورهای توسعه‌یافته این رقم به ۳۰۰ لیتر در سال هم می‌رسد. این یعنی ایرانی‌ها کمتر از نصف استاندارد جهانی شیر مصرف می‌کنند؛ موضوعی که به‌ویژه در کودکان، نوجوانان و سالمندان، می‌تواند تأثیرات جبران‌ناپذیری بر سلامت استخوان و سیستم ایمنی داشته باشد.

در روزهای گذشته، وزارت جهاد کشاورزی با صدور ابلاغیه‌ای، قیمت شیر خام را از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم درب دامداری افزایش داد. این رشد ۲۷ درصدی در شرایطی رخ داده که سایر نهاده‌ها مانند علوفه، انرژی، دستمزد و حمل‌ونقل نیز با افزایش هزینه روبه‌رو بوده‌اند.

به گفته محمد فربد - سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران - این افزایش قیمت تأثیر مستقیمی بر کل زنجیره تولید دارد و منجر به افزایش بهای تمام‌شده ماست، پنیر، دوغ و سایر محصولات لبنی خواهد شد. او هشدار داده که در شرایطی که درآمد مردم متناسب با تورم رشد نکرده، حذف لبنیات از سفره خانوارها دور از انتظار نیست.

بیشتر بخوانید:

ابهام در بودجه و نحوه توزیع شیر مدارس؛ آیا این طرح اجرایی می‌شود؟
قیمت هر کیلو شیرخام ۲۳ هزار تومان تعیین شد

وی در گفت‌وگویی با رادیو با اشاره به تبعات افزایش قیمت شیر خام اظهار کرد: قیمت شیر خام طی روزهای گذشته با ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان درب دامداری افزایش یافته است که این افزایش در کنار سایر افزایش هزینه‌هایی که در صنعت ما نیز وجود دارد، مانند دستمزد، هزینه‌های حمل‌ونقل، انرژی و... باعث افزایش قیمت تمام‌شده محصولات می‌شود. لاجرم، ما هم مانند سایر صنایع ناچار به افزایش قیمت نهایی کالاها هستیم.

فربد تأکید کرد: متأسفانه مصرف‌کننده‌ها متناسب با تورم، رشد درآمد ندارند موجب می‌شود سرانه مصرف نیز کاهش یابد. افزایش قیمت فرآورده‌های لبنی متفاوت خواهد بود و بستگی به میزان استفاده از شیر در آن محصول دارد به طور مثال دوغ فرآورده‌ای است که حدود ۵۰ درصد آن شیر مصرف می‌شود، بنابراین طبیعتاً کمتر تحت تأثیر قرار می‌گیرد. اما پنیری که برای هر کیلو تولید آن نزدیک به ۵ کیلو شیر مصرف می‌شود، به شدت تحت‌تأثیر افزایش قیمت شیر خام خواهد بود.

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران گفت: رقابت‌های مختلفی در بازار وجود دارد و بسته به برند و کیفیت، ممکن است در برخی محصولات حتی بیشتر از این هم شیر استفاده شود. اما در هر صورت، میزان مصرف شیر در هر فرآورده، عامل تعیین‌کننده در شدت افزایش قیمت آن خواهد بود.

وی درباره راهکارهای کاهش فشار بر مصرف‌کننده گفت: دولت با تخصیص ارز ترجیحی برای بخشی از نهاده‌ها مانند علوفه، به پایین نگه داشتن قیمت شیر کمک می‌کند. البته برخی از نهاده‌ها از داخل تأمین می‌شوند و آنجا ارز ترجیحی اثر مستقیم ندارد، اما همین یارانه می‌تواند کمک‌کننده باشد.خوشبختانه رئیس جمهور برای امسال تأمین اعتبار برای شیر مدارس را در دستور کار قرار داده‌ است. این موضوع می‌تواند اتفاق خوبی باشد و به بهبود وضعیت تغذیه‌ای کودکان کمک کند.

فربد در پایان با اشاره به راه‌حل اصلی این وضعیت گفت: مشکل ما درآمد سرانه است. مردم این کشور، مصرف‌کننده نهایی هستند و اگر درآمدشان متناسب با تورم رشد نکند، توان خرید خود را از دست می‌دهند. حاکمیت باید به فکر افزایش سطح درآمد ملی باشد تا مردم بتوانند حداقل نیازهای تغذیه‌ای‌شان را تأمین کنند. در غیر این صورت، حذف تدریجی لبنیات از سفره مردم، خطری جدی برای سلامت جامعه خواهد بود.

http://new.sanatnews.ir/News/1/303286
Share

آدرس ايميل شما:
آدرس ايميل دريافت کنندگان
 



کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است