انتقاد تند وزیر صمت به قطع کامل برق صنایع بزرگ در ۱۵ روز آینده
|
آمادگی وزارت صمت برای افتتاح طرحهای فناورانه در کرمانشاه
|
ممنوعیت واردات کالاهای خارجی مشابه ساخت داخل ادامه دارد
|
امضای چهار سند همکاری مشترک با عراق در حوزه نفت وگاز
|
وزیر صنعت، معدن و تجارت: کارگر رکن تولید و تولید اساس پیشرفت کشور است
|
وزیر صنعت: جهش ۱۰ میلیارد دلاری مبادلات ایران و آفریقا در راه است
|
لزوم رفع موانع ساختاری و تسریع در اجرای توافقهای ایران و روسیه
|
دیدار رئیس اتاق بازرگانی ازبکستان و هیات تجاری با وزیر صمت در تهران
|
زمین بدون زیرساخت تحویل نمیدهیم؛ حتی اگر از ما انتقاد شود
|
بهره برداری از نخستین طرح تولید «مونازیت» در ایران و غرب آسیا
|
پزشکیان: برای ساخت مسکن محرومان با مشارکت خیرین و مردم اقدام خواهیم کرد
|
رشد ۱۸.۳ درصدی مسافران نوروزی
|
تکمیل راه آهن رشت - آستارا تا پایان دولت چهاردهم
|
شنبه 27 ارديبهشت 1404
Toggle navigation
صفحه نخست
درباره ما
آرشیو
تماس با ما
معرفی روشی نوین برای شناسایی ناخالصیهای زردچوبه
تاريخ:بيست و هفتم ارديبهشت 1404 ساعت 10:05
|
کد : 302998
|
مشاهده: 18
پژوهشگران دانشکدگان علوم دانشگاه تهران با بهکارگیری ترکیبی از روشهای پیشرفته حسگرهای نوری و مدلهای یادگیری عمیق، موفق به شناسایی ناخالصیهای زردچوبه شدند.
به گزارش ایسنا، در پژوهشی که به تازگی به سرپرستی دکتر جهانبخش قاسمی، استاد دانشکده شیمی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران با همکاری علی صادقی و شکوفه خانی، دانشجویان این دانشکده و همچنین پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده، راهکاری معرفی شده است که میتواند به عنوان یک راهکار استاندارد در صنایع غذایی برای اطمینان از کیفیت و اصالت محصولات مورد استفاده قرار گیرد.
دکتر قاسمی، سرپرست این تیم تحقیقاتی، درباره اهمیت این پژوهش گفت: زردچوبه به دلیل کاربردهای فراوان در آشپزی، داروسازی و طب سنتی، یکی از محصولات پرمصرف و ارزشمند بهشمار میرود. با این حال در بسیاری از موارد، به انگیزه سودجویی، موادی مانند نشاسته ذرت، آرد گندم و آرد برنج به آن افزوده میشود. تشخیص این ناخالصیها با روشهای سنتی، زمانبر، پرهزینه و در مقیاس صنعتی، تقریباً ناممکن است. از این رو، این پژوهش با هدف توسعه یک روش سریع، دقیق و غیرمخرب برای شناسایی و تعیین میزان ناخالصی در زردچوبه انجام شده است.
دکتر قاسمی افزود: در این مطالعه، ترکیبی از روشهای پیشرفته حسگرهای نوری، شامل طیفسنجی مادون قرمز نزدیک (NIR)، تحلیل تصاویر RGB و مدلهای یادگیری عمیق مانند شبکههای عصبی کانولوشنی (CNN) به کار گرفته شد. برای این منظور، سه نمونه زردچوبه خالص از بازارهای محلی تهیه و در آزمایشگاه پودر شدند. سپس این پودرها با مقادیر مختلفی از آرد گندم، آرد برنج و نشاسته ذرت (از ۱% تا ۳۰% ناخالصی نسبت به وزن کل ترکیب) مخلوط شدند. در مجموع، ۷۵ نمونه تهیه و برای هر نمونه، تصاویر RGB و طیفهای NIR ثبت شد.
عضو هیأت علمی دانشکدگان علوم در توضیح فرآیند جمعآوری داده و مدلسازی در این پژوهش، گفت: تصاویر RGB با دوربین Canon EOS ۶۰D در یک محفظه نورپردازی کنترلشده ثبت شد. سپس با استفاده از تکنیکهای پیشپردازشی مانند تصحیح پراکندگی (MSC) و هموارسازی (Smoothing) پردازش شدند. دادههای طیفسنجی NIR با استفاده از دستگاه Perkin Elmer و با دامنه ۴۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ سانتیمتر معکوس ثبت شد. این دادهها نیز پس از اعمال تبدیل مشتق دوم، اصلاح خط پایه (Detrending) و نرمالسازی (SNV) برای مدلسازی آماده شدند.
وی در ادامه گفت: در روش تحلیل تصاویر RGB با روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی (PLSR) مدلی توسعه یافت که میزان ناخالصی را براساس تغییرات رنگی نمونهها پیشبینی کند. نتایج نشان داد که مدلهای PLSR دارای ضریب تعیین (R²) بالای ۰.۹۹ و خطای پایین (RMSEC) بین ۰.۲۷۶ تا ۰.۹۶۵ هستند که بیانگر دقت بالای مدل در پیشبینی درصد ناخالصی بود. در تحلیل طیفهای NIR با شبکه عصبی کانولوشنی نیز معماری CNN شامل لایههای کانولوشن یکبُعدی، لایههای چگال و لایه خروجی بود. دادههای طیفی علاوه بر مدلسازی اولیه، با افزودن نویز مصنوعی گسترش یافتند تا مقاومت مدل در برابر تغییرات واقعی افزایش یابد. نتایج نشان داد که مدل CNN قادر به پیشبینی دقیق غلظت ناخالصیها با خطای میانگین مربعات مطلوب و ضریب تعیین بالای ۰.۸۵ در دادههای تست و آموزش بود.
دکتر قاسمی درباره نتایج این پژوهش گفت: مدلهای توسعهیافته قادر به تشخیص و تفکیک ۹ سطح مختلف ناخالصی با حساسیت و ویژگی بسیار بالا بودند.
استاد تمام دانشگاه تهران درباره مزایای این روش شناسایی ناخالصی، اظهار داشت: روش پیشنهادی، یک راهکار سریع، غیرمخرب و قابل اعتماد برای پایش کیفیت زردچوبه در سطح صنعتی ارائه میدهد. در این روش، ترکیب شیمیسنجی (Chemometrics) و یادگیری عمیق باعث افزایش دقت و کاهش نیاز به فرآیندهای آزمایشگاهی پرهزینه و زمانبر شده است.
دکتر قاسمی با بیان اینکه مطالعه حاضر نشان داد که ادغام روشهای تصویربرداری نوری و مدلهای یادگیری ماشین عمیق، امکان توسعه سامانههای کارآمد برای شناسایی تقلب غذایی را فراهم میکند، گفت: این رویکرد نهتنها دقت و سرعت تحلیل را افزایش میدهد، بلکه میتواند در آینده به عنوان یک راهکار استاندارد در صنایع غذایی برای اطمینان از کیفیت و اصالت محصولات مورد استفاده قرار گیرد.
http://new.sanatnews.ir/News/1/302998
برچسب ها :
زردچوبه
,
دکتر جهانبخش قاسمی
,
دانشگاه علوم پزشکی تهران
,
صنایع غذایی
,
تیم تحقیقاتی
آدرس ايميل شما:
*
آدرس ايميل دريافت کنندگان
*
Sending ...
*
پربازديد ترينها
دانشبنیانها، همقدم زائران در راهپیمایی عظیم اربعین
هیچ مدرسهای در تهران در لیست ساختمانهای ناایمن بحرانی قرار ندارد
۹۶۰ هزار عملیات کانتینری در بندرشهید رجایی هرمزگان ثبت شد
مغز در دوران بارداری سازماندهی مجدد میشود
توقیف 2 شناور حامل قاچاق در آبهای بوشهر
بازار سرمایه مثبت شد
اعزام و پذیرش ۷۴ هزار مسافر در مسیر استانبول با ۳۶۶ پرواز پس از تحریم پروازهای اروپا
ماموریت استاد دانشگاه خواجهنصیر برای توسعه شرکتهای دانشبنیان با حکم «افشین»
مدال آوران المپیک پاریس از سربازی معاف شدند
دومین نقش برجسته قدیمی ایران در فارس ساماندهی میشود
ماجرای ترک سیگار سوژه یک مستند جدید شد
تعداد خودروهای شخصی عامل آلودگی هوای تهران
آخرين اخبار
مردِ غریبه در سفر منطقهای ترامپ: نتانیاهو
نیمار در سانتوس میماند
اتهام پلیس انگلیس علیه سه ایرانی
آغاز نشست سران عرب در بغداد
تاج و هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال به مجلس می روند
عرضه زمین، راهحل کاهش و کنترل قیمت مسکن است
دعوت پوتین از سران کشورهای عربی
شیوع سرخک در نیوزیلند؛ دهها نفر قرنطینه شدند
خداحافظی با تزریق چشمی؛ نانوداروی جدید امید بیماران شبکیه
قیمت دلار امروز ۲۷ اردیبهشت؛ حواله دلار ۶۹ هزار ۷۳۵ تومان
دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی کنارهگیری کرد
صعود یاران نیمیرعبدالعزیز به فینال والیبال آسیا
کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است
طراحی و توليد نرم افزار :
نوآوران فناوری اطلاعات امروز