شنبه 3 آذر 1403

راحت‌طلبی از آفات حوزه فداکاری و سخت کوشی و انگیزه معنوی، موتور محرک آن است

  تاريخ:سوم خرداد 1402 ساعت 11:48   |     کد : 277394   |     مشاهده: 280
رییس سازمان جهاد دانشگاهی تهران در جلسه شورای سیاستگذاری دوازدهمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری گفت: فرهنگ راحت‌طلبی و عافیت‌طلبی، آفتی است که در جامعه امروزی متأسفانه وجود دارد که در حوزه تندیس ملی فداکاری باید تلاش شود تا فرهنگ سخت‌کوشی و سخت‌گیری بر خود را تقویت کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر جواد پورکریمی، رییس سازمان جهاد دانشگاهی تهران در جلسه شورای سیاستگذاری دوازدهمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری به دانشجویان ایران در سالن جلسات حوزه ریاست سازمان جهاد دانشگاهی تهران با تأکید مجدد بر این‌که انجام کار خوب نیازمند صرف وقت، برنامه‌ریزی، فکر خلاق، تلاش، ممارست، خستگی‌ناپذیری و منتظر تشویق نشدن است، افزود: کار خوب نیازمند داشتن انگیزه‌ای درونی و معنوی است. به‌عنوان مثال، کسی که بیش از ۷۰ مدرسه می‌سازد و عنوان می‌کند، مرا پس از مرگ در جلوی درب مدرسه دفن کنید، از مصادیق انگیزه معنوی و اخلاص در فداکاری است.
رییس سازمان جهاد دانشگاهی تهران، فداکاری را نوعی فضیلت برشمرد و افزود: فرهنگ راحت‌طلبی و عافیت‌طلبی، آفتی است که در جامعه امروزی متأسفانه وجود دارد که در حوزه تندیس فداکاری باید تلاش شود تا فرهنگ سخت‌کوشی و سخت‌گیری بر خود را تقویت کرد.
وی با بیان این‌که باور عموم بر این است که فداکاری و کار خوب، آسان و سهل است، تاکید کرد: اما انجام کار خوب آسان نیست و براساس حدیثی از حضرت رسول اکرم (ص) «أفْضَلُ الاْعْمالِ أحْمَزُها» و به‌عبارتی«بهترین کارها سخت‌ترین آن‌هاست».
پورکریمی با اشاره به کتاب «فضیلت فراموش‌شده» گفت: در این کتاب، احوالات آیت‌الله «تربیتی» به زیبایی بیان شده است. ایشان راحتی را از خود سلب کرده و دائماً به فکر دیگران بود و برای خدمت به دیگران سر از پا نمی‌شناسد و برای این کار، حتی لحظه‌ای درنگ نمی‌کرد.
رییس سازمان جهاد دانشگاهی تهران، از سختی دادن به خود به‌عنوان ارزشی خوب یاد کرد و افزود: مسلمانان در ماه مبارک رمضان هم به خود سختی می‌دهند. در جامعه کنونی سختی دادن به خود در همه ما و شاید جوانان و دانشجویان کاهش یافته است. باید فرهنگ سختکوشی و پرهیزکاری (پرهیز از تنبلی و راحت‌طلبی) را در خود و جوانان نهادینه کرد.
وی، قدردانی را نکته دوم مهم در رویداد فرهنگی تندیس برشمرد و افزود: از اهداف این مراسم (آیین اعطای تندیس ملی فداکاری)، تقویت روحیه قدردانی است. خدمت علمی در کشور به سختی انجام می‌شود که باید تشویق شود. اگر کاری خالصانه، مخلصانه و به‌درستی انجام می‌شود باید قدردانی شود.
پورکریمی با انتقاد از فرمالیستی شدن کارهای خوب این‌چنینی گفت: نباید روح این موضوع (اعطای تندیس ملی فداکاری) گرفته شود و به کار تکراری تبدیل شده و خاصیت خود را از دست بدهد که اگر این اتفاق افتد، اثربخشی آن از بین خواهد رفت.
وی با تأکید بر ضرورت اثربخشی برنامه‌های فرهنگی خاطر نشان کرد: باید در رویداد فرهنگی و خصوصاً اعطای تندیس ملی فداکاری به سمتی حرکت کنیم که علاوه‌بر انجام کار خیر، اثربخشی آن نیز دیده شود تا فرهنگ خوب فداکاری نسل به نسل، فرد به فرد و قشر به قشر منتقل شود.
پورکریمی با تأکید بر ضرورت گسترش عرصه‌های فداکاری و یافتن عرصه‌های جدید فداکاری برای تقدیر، تصریح کرد: تولیدکننده نمونه داریم، اما کسی که در تولید فداکاری کرده باشد را هنوز شناسایی نکردیم. در کشور واردات کالا و محصولات، تولیدکننده‌ها را زمین‌گیر می‌کند؛ اما هستند تولیدکنندگانی که حاضر نشدند با تمام مشکلاتی که بر سر راه تولید است، تولید را متوقف کنند تا باعث بیکاری افراد شوند. این یک نمونه فداکاری است و این نمونه در حوزه شرکت‌های دانش‌بنیان که علاوه‌بر حوزه تولید بر سر راه دستیابی به دانش‌فنی بومی تلاش و چه بسا فداکاری بسیار زیادی می‌کنند، از مصادیق فداکاری است. از این‌رو باید عرصه‌های مختلف و متنوعی را برای مصادیق فداکاری احصا کرد. تا کار ترویج فداکاری جایگاه مناسب خود را پیدا کند.
در ادامه این جلسه، جمال رحیمیان، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران با اشاره به برگزاری ۱۲ دوره از این آیین، برگزاری این مراسم در سال‌های ۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ (دوره همه‌گیری کرونا) را بسیار دشوار دانست و خاطر نشان کرد: شهریور ۱۴۰۱ آغاز کار مراسم دوره دوازدهم بود که با جریانات تلخ دانشگاه‌ها مقارن شد و بسیاری از جلسات برگزار نشد و سبب به تأخیر افتادن برگزاری مراسم شد.
دبیر دوازدهمین آیین اعطای تندیس فداکاری به دانشجویان ایران با اشاره به برگزاری ۸ جلسه کارشناسی ۲ تا ۳ ساعته برای شناسایی دانشجو و گروه دانشجویی فداکار گفت: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده، اختتامیه این رویداد فرهنگی ۸ خردادماه ۱۴۰۲ در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار می‌شود. البته باید در آیین‌نامه و دستورالعمل‌ها بازنگری انجام شود.
کرمی، نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در جلسه با تأکید بر ضرورت انجام برخی اصلاحات در آیین‌نامه و لحاظ کردن پیشنهادهای ذکر شده در جلسه‌های کارشناسی گفت: از جمله این پیشنهادها این است که برای هر سازمانی علاوه‌بر در نظر گرفتن سهمیه، این امتیاز قایل شود تا یک نفر فرد شاخص برای تقدیر معرفی شود.
وی افزود: این افراد می‌توانند از میان کانون‌های دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا دانشگاه آزاد باشد.
ابوذری از دانشگاه آزاد اسلامی نیز با تقدیر از نظم حاکم بر برگزاری این رویداد فرهنگی بر ضرورت برگزاری جلسه آسیب‌شناسی تأکید کرد و افزود: فداکاری فضیلت است و برای ترویج این فرهنگ باید از حالت فرمالیته و رسمی خارج شود این موضوع باید از لایه‌های پایین اتفاق بیفتد. فرد فداکار باید شناسایی شود کسی که خود را فداکار معرفی کند در مقابل فردی که فداکار شناخته شده ارزش چندانی ندارد.
وی با بیان این‌که فرد فداکار حاضر نیست شناسایی شود، در ادامه تصریح کرد: باید برای شناسایی افراد فداکار سیستمی طراحی شود؛ در عین حال که ضرورتی ندارد این مراسم سالانه برگزار شود و دوسالانه نیز کافی است.
ابوذری، ارتقاء سطح جایزه برای برند شدن و همراهی سازمان صدا و سیما در برگزاری این رویداد فرهنگی را در جهت نهادینه کردن روحیه فداکاری در جوانان موثر برشمرد و افزود: حتی می‌توان از نخستین فرد فداکار برگزیده کلیپ ۵ دقیقه‌ای تهیه و در رسانه ملی پخش کرد.
رنجبر زاده، معاون اجتماعی و امور مجلس سازمان نظام پزشکی هم با ابراز علاقه‌مندی برای کار در این حوزه گفت: نتایج بررسی‌ها حاکی از آن است که در هر نقطه‌ای که در کشور موفق شدیم ایثار و فداکاری برجسته و شاخص بوده است و در آن نقطه حرفی برای گفتن داشته‌ایم چه در حوزه علمی، امنیتی و نظامی همگی پیشرفت‌های خوبی حاصل شده است.
وی پیشنهاد داد که پس از ۸ خردادماه، ویژگی‌های خاص این رویداد فرهنگی بررسی و اعلام شود و ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری تنها به برگزاری این مراسم محدود نشود، بلکه حرکت مستمر و مداومی در طول مسیر زندگی باشد.
رنجبر زاده با اشاره به وجود حدود ۲۰ تا ۳۰ مسئولیت پزشکی اجتماعی در ادامه بر ضرورت ارزیابی آن تأکید کرد و افزود: مقرر است سازمان نظام پزشکی در سال آینده پلتفرمی را آماده و طراحی کند تا همه پزشکان با فعالیت اجتماعی شناسایی و ارزیابی شوند.
در ادامه این جلسه نقی‌لو، از کمیته امداد امام خمینی(ره)، با بیان این‌که باید از زاوایه دید دیگری به مددجویان کمیته امداد نگاه شود، گفت: دانشجویان فداکار خلاق و ایده‌پرداز رشد خوبی در مسیر کمیته امداد داشته‌اند و مایه افتخار است.
دکتر نخلستانی از سازمان انتقال خون هم برگزاری چنین مراسمی را بهانه‌ای دانست تا با جوانان فداکار در عرصه‌های مختلف از قبیل شهدای مدافع سلامت، مدافع حرم و ... آشنا شد.
وی، حضور نماینده صدا و سیما در جلسه‌های این‌چنینی را در جهت فرهنگسازی هر چه بهتر ضروری برشمرد و افزود: این مراسم می‌تواند در مراحل ابتدایی در سطح استان‌ها، سپس در سطح ملی برگزار و نباید این مراسم به یک روز منتهی شود.
دمیرچی، نماینده جمعیت هلال‌احمر با اشاره به مصادیق هفت‌گانه کار داوطلبانه گفت: این افراد چشم‌داشتی به فعالیت‌های خود ندارند و ما وظیفه داریم تا این فرهنگ را در جامعه ترویج دهیم. این فراخوان نباید از طریق خوداظهاری باشد، چون با ماهیت داوطلبانه منافات دارد. هر یک از امدادگران جمعیت هلال‌احمر، سفیری در جامعه هستند.
وی با استناد به نتایج تحقیقات فدراسیون صلیب سرخ جهانی گفت: نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد انجام کار داوطلبانه در کاهش میزان استرس نقش موثری دارد.
دمیرچی با بیان این‌که باید سامانه فداکاری برای معرفی افراد فداکار طراحی و راه‌اندازی شود، تصریح کرد: مصادیق فداکاری باید در حوزه آسیب‌های اجتماعی، اعتیاد و .... توسعه یابد. همچنین باید از جغرافیای تهران خارج و به استان‌ها تسری یابد و در سطح ملی پالایش نهایی شود.
دوازدهمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری به دانشجویان ایران با همکاری و مشارکت برخی از سازمان‌ها و دستگاه‌ها ۸ خردادماه ۱۴۰۲ از ساعت ۱۴ تا ۱۷.۳۰ در سالن فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران با حضور دانشجویان و شماری از مسئولان برگزار می‌شود.

http://new.sanatnews.ir/News//277394
Share

برچسب ها :  فداکاری , سخت کوشی , انگیزه
آدرس ايميل شما:
آدرس ايميل دريافت کنندگان
 



کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است