پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور
تاريخ :
بيست و سوم ارديبهشت 1404 ساعت 15:05
|
|
کد : 302818
|
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور خبر داد و این نظام را چارچوبی منظم برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات تغذیه ای افراد به منظور مداخلات موثر به صورت سالانه، عنوان کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر احمد اسماعیلزاده با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران جزو معدود کشورهای دنیاست که خدمات تغذیهای را به صورت رایگان در سیستم مراقبتهای اولیه بهداشتی خود در مناطق شهری و روستایی با بکارگیری حدود ۲هزار کارشناس تغذیه برای عموم مردم ارائه می کند، گفت: در کنار برنامه های متعدد تغذیه ای در نظام شبکه کشور، پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در سیستم شبکه بهداشتی کشور اقدام پیشرفته و نوینی است که در طی چند سال اخیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت آن را نهادینه کرده است.
وی افزود: این نظام یک چارچوب منظم و سیستماتیک است که در آن، هر سال دادههای مربوط به وضعیت تغذیه ای افراد در سیستم بهداشتی کشور جمعآوری و تجزیه و تحلیل میشود تا در صورت وجود مشکلات تغذیهای، اقدامات مداخله ای در سریعترین زمان ممکن طراحی و اجرا شود.
اسماعیلزاده تصریح کرد: در سالیان قبل برای اطلاع از وضعیت تغذیه ای جامعه باید منتظر میشدیم تا بررسی های ملی که در زودترین حالت هر ۱۰ سال یکبار اتفاق میافتاد، این دادهها را در اختیار سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان قرار دهند که با توجه به تغییر در وضعیت شاخص های تغذیه ای در کوتاه مدت در جوامع به ویژه در ایران، این روند کارآیی چندانی نداشت و نمیتوانست به مراقبت تغذیهای موثر در جامعه منجر شود.
وی تاکید کرد: لذا پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در تمام گروه های سنی در بستر شبکه بهداشتی کشور که در آن داده های مربوط به وضعیت تغذیهای هر سال در اختیار سیاستگذاران است، میتواند این نقص را جبران کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه اظهار کرد: در نظام مراقبت غذا و تغذیه، شاخص های مرتبط با وضعیت تغذیه ای از جمله شاخص های تن سنجی (برای شناسایی کوتاه قدی، لاغری، اضافه وزن و چاقی)، شاخص های بیوشیمیایی (برای شناسایی موارد کم خونی، کمبود ید در جامعه و کمبود ویتامین D) و ارزیابی دریافتهای غذایی (برای شناسایی موارد مربوط به کمبود یا زیادی دریافت غذایی انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها) و شاخص های مربوط به ناامنی غذایی جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
وی هدف از پیاده سازی این برنامه را در نظام شبکه بهداشتی کشور، بهبود شاخصهای تغذیهای، کاهش عوامل خطر مرتبط با تغذیه و ارتقای سلامت جامعه عنوان و تصریح کرد: به عبارت دیگر، در این نظام کمبودها و مشکلات تغذیهای شناسایی، و برنامهها و مداخلات انجام شده نیز مورد ارزیابی قرار می گیرند که آیا موثر عمل میکنند یا خیر.
به گزارش وبدا، اسماعیلزاده ادامه داد: همچنین در این برنامه، پایش روند مشکلات تغذیه ای اتفاق می افتد که می تواند به تدوین سیاستهای مؤثر و تصمیمگیری مبتنی بر شواهد کمک شایانی کند؛ بخشهای زیادی از نظام مراقبت غذا و تغذیه در سطح شبکه بهداشتی کشور تاکنون استقرار یافته و داده های موردنیاز مرتبا در حال جمعآوری و تجزیه و تحلیل شدن است که بر مبنای آن نقشه تغذیهای کشور هر سال تدوین می شود.
وی تاکید کرد: این برنامه یکی از برنامه های پیشرو تغذیه ای در منطقه خاورمیانه است که برای تقویت آن نیاز به همفکری محققین و اعضای هیات علمی گروه تغذیه در کشور وجود دارد تا بتوان بهترین خدمات مبتنی بر شواهد را به مردم عزیز کشورمان ارائه دهیم.
|